Опасности за Борисовата градина

Обновено на 24.01.2017

В Столичен общински съвет се внася доклад относно намаляване на капитала на „Спортна София – 2000“ ЕАД – дали отново не става въпрос за приватизация на обекти, един от който е в Борисовата градина – т. 7 от заседанието http://sofiacouncil.bg/index.php?page=sessions&id=387


Обновено на 18.01.2017

В предаване по БНТ министърът и един адвокат индиректно потвърждават какво ще се случи със ст.“Българска армия“ – описват завоалирано финансово/законови схеми „за да може да се управлява по-лесно”, а журналистът зад кадър директно казва „ЦСКА да си стане собственик на съоръженията“. На който му се гледа – досадно и дразнещо от 20:00-30:00 минута

http://imedia.bnt.bg/predavanyia/sportna-treska/sportna-treska-15-yanuari-2017

Никой не спомена, че стадионът е в Борисовата градина и че има проект на ПУП.

И към момента имаме „бизнесмени“ притежаващи по същите схеми къпалня „Мария Луиза“, Летния театър, Дендрариума, ресторант Тенекиите (под Семинарията), автокъща „Капитолия“ и т.н.

И тях не можем да изгоним, затова да добавим още един.

По повод проектът на ПУП е видимо в концепцията за ПУП, че нещата около собствеността/приватизацията на стадион „Българска армия“ са планирани отдавна, като основен белег според мен е предлаганото узаконяване на достъпа на коли в парка чрез светофар на кръстовището с бул. „Кирил Видински“ и изграждане на нов автомобилен вход там. Столична община се опитва да ни убеди, че в парка ще влизат само специални МПС (полиция, пожарна, бърза помощ, обслужващи – последните само от 07:00 до 09:00 часа), а момента абсолютно незаконно и безнаказано, без светофар, срещу знак B2 („Забранено влизането на пътни превозни средства в двете посоки“) в парка се влиза масово с коли пред биологическия факултет. Ако ще влизат само специални, необходим ли е светофар?!?

Узаконяването на достъпа на автомобили съответства и на 150 ВИП паркоместа съгласно изискванията на УЕФА, което за мен преведено на български значи автомобилно нашествие и безпорядък в парка.


Обновена на 13.01.2017

В спортната преса даже директно пишат за въможността ст. „Българска армия“ да стане частен: http://www.novsport.com/news2229651_1040.html
По схемата „апорт“ и къпалнята „Мария Луиза“ е станала частна.


Обновена на 10.01.2017

Нови опасности за Борисовата градина

Първа опасност:

http://www.segabg.com/article.php?id=836703

Опасността е очевидна, при условие че главният архитект на София е наричан личен архитект на Гриша Ганчев. Цялата история с идването на Литекс в София под името „ ЦСКА-София“ и пълната подкрепа на премиер и правителство за настаняването им в Борисовата градина сега е последвана с промяна на собствеността. Това вероятно е една от причините за забавянето на проекта на ПУП на Борисовата градина, а не оправданието, че общините около парка на са предали някакви документи на фирмата изработваща проекта на ПУП. Има проект за изграждане на нов стадион (сложен е на табло пред главния вход), има изисквания на УЕФА за 150 ВИП паркоместа и т.н. Вероятно затова Столична община се ентусиазира да ни замазва очите как ще си върне собствеността над къпалня „Мария Луиза“, а на ст. „Българска армия“ може би текат обратните процеси.

Второ опасност: в отговора на този сигнал http://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/39851 се твърди, че паркингът (който е абсолютно незаконен – признава се и в техническото задание за ПУП на парка) около стадион „Васил Левски“ не е в Борисовата градина. Откога?


Обновена на 02.09.2016

Нова опасност за Борисовата градина?без релси ....

Започна премахването на изоставените трамвайни релси до бул. „Драган Цанков“ в участъка между Телевизионната кула и Руското посолство. Единственият правилен ход след това е залесяване с оставяне на алея (съществуващата която се вижда на снимаката за пешеходци и велосипеди – на тротоара в този участък, тесен и мръсен, човек може да оглушее, да не говорим за въздуха и за това почти не се ползва.

Всяка идея за улесняване на автомобилното движение или за паркинг ще е престъпление спрямо парк „Борисова градина“. Тук паркът има естествен вид с горските пътечки, тук е Секвоята, тук е друг свят в града.

Ако се използва за паркинг, следва унищожението на тази част на парка:

1. Пътеките ще се сторят кални и неудобни на паркиращите – следва „облагородяване“ на пътеките.

2. Следва реализиране на „инвестиционен интерес“ – сергии за сладолед, павилиони, кафенета и т .н.

3. Следват коли и бусове обслужващи обектите и заведенията и 5 години писане на докладни записки в Столична община за слагане на „умни бариери“ след безбройни сигнали.

4. Прекрасното място ще изчезне.

А Столична община обещава паркинг там:http://sofia.dir.bg/news.php?id=19692850&nt=10

И тук:


Необяснимо се бави проектът за ПУП на Борисовата градина…..

без релси ...