Кратко четиво за общински съветници

Обновена на 09.08.2016

Докато чакаме проекта на ПУП да започнем с нещата които са валидни и с ПУП, и без ПУП – НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО ВЛИЗАНЕ НА КОЛИ (И ВСЯКАКВИ МПС)  В ПАРК „БОРИСОВА ГРАДИНА“:

  1. Един закон и две наредби:

Закон за движение по пътищата:
Чл. 15 (7) (Нова – ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм., бр. 37 от 2015 г.) Забранено е преминаването и паркирането на пътни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места. 

Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на СО,
чл.36(5) В обществените зелени площи се забранява преминаването и паркирането на МПС с изключение на тези със специален режим.

 Наредба за организация на движението на територията на СО,
чл.28. Забранява се движение на МПС върху тротоари, в паркове, градини, зелени площи, пешеходни подлези, детски и спортни площадки, територията на детски ясли, градини и училища.

2. Ако Столична община и общинските съветници НЕ ЗНАЯТ за колите в парковете и какво причиняват, значи или не са оттук, или не ги интересува.

3. Ако Столична община и общинските съветници ЗНАЯТ за колите в парковете и какво причиняват, а направеното дотук е нищо, значи са или некадърни, или страхливи, или корумпирани или произволна комбинация от трите.

4. Нарушава се самия смисъл от паркове и зелени площи – достъп до естествена среда и влиянието ѝ върху човека.

5. Въпрос на време е да се случи инцидент между пешеходец/колоездач и МПС.

6. Въпрос на време е да се случи саморазправа между пешеходец/колоездач и водач на МПС

7. Възпитателното въздействие – припознаването на парка като улица. Поръчват се таксита от и до обекти в парка – Маймунарника, зала „София“ и други, въртят се дрифтове, търсят се пътища за избягване на задръствания и т.н.

8. Пак възпитателното въздействие – в отговор на „децата няма къде да спортуват“. Решения за това ИМА! Не е нужно да бъдат закарвани с кола в парка, а родителите да ги чакат с пуснат двигател (съотвтено климатик) докато свърши тренировката.

9. Няма обект в парка на повече от 400 метра или 10 минути пеша от спирка на градския транспорт или от жилищен квартал.

10. Предаване от преди 2011 г.- тук – за това време НИЩО не е направено.

11. „Умни“ бариери и след повече от година обещания няма: виж Политиката на Столична община – отговорът е в предишната точка 3.

12. Столична община не прави абсолютно нищо за подобряване на достъпа до парка от спирките на градския транспорт – да постави карти с алейте и обектите в парка, да направи нова автобусна спирка на автобуси 120 и 413 на пред входа на къпалня „Мария Луиза“ (така ще има директен достъп до облагородени алей).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *