Анализ на предложенията (концепция) за ПУП – 1-ви етап

Публикувана на: 16.06.2016
Да започнем с протокола относно становищата на граждани и организации за 7-те предложения в конкурса за „устройствена концепция за подробен устройствен план на Парк „Борисова градина“ (1-ви етап защото още е концепция, спечелилият с концепция изработва проект на ПУП, което е втори етап):

ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ПРОТОКОЛ ОТ 07.05.2015

ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ПРОТОКОЛ ОТ 08.06.2015

Реакцията на хората е пределно ясна – безумни предложения с много малко изключения!

Победителят в конкурса сключва договор за изработване на „Проект за подробен устройствен план на местност Парк“Борисова градина“ – 2-ри етап.

Предложение на спечелилата конкурса фирма:

Преложението на спечелилата конкурса фирма, която трябва да изготви ПУП

Предложението на спечелилата конкурса фирма, която трябва да изготви проект на ПУП

Анализ на предложенията от стр.15 нататък: Ковачев предложения

Плюсове:

  1. Стадион Юнак не се застроява.
  2. Изграждане на пешеходни мостове на бул. „Драган Цанков“ – 2бр., бул. „Стоян Михайловски“ -1 бр., бул. „Симеоновско шосе“ – 1бр.
  3. Няма предложения за Виенски колела и т.н.
  4. Постепенно извеждане на обектите на „Спортна София“ в посока гара „Пионер“.
  5. Изместване на конната база.

Минуси (много повече на брой от „плюсовете“):

1.Узаконяване на влизането с коли в парка – изместен вход и път до сърцевината на парка чрез светофар от бул. Драган Цанков“ до стадион „Българска Армия“ по-къс с 0-8 (от нула до осем!!!) метра от съществуващия непозволен достъп пред Биологическия факултет, а ще се допусне изграждането на път (в момента там са алеи). Узаконяването на достъпа със светофар (това е светофарът на бул.“Драган Цанков“/ул.“Кирил Видински) ще допринесе до безумно навлизане на МПС в парка и паркиране по алеите. Всичко това необходимо ли е ако достъпът ще е само на МПС със специален режим и обслужващи – те си имат път в момента?!?

Светофарът и алеята върху която е предвиден автомобилният път..

Светофарът и алеята върху която е предвиден автомобилният път.

Предложението:

С розово - съществуващ път. С червено - проект-разлика 0-8 метра.

С розово – съществуващ път.
С жълто – маркиран е проект на път в кафяв цвят с разлика 0-8 метра спрямо съществуващия (розов).

Чрез този път се достига отново с МПС до района около стадион „Българска Армия“, който би трябвало да се позволен само за МПС със специален режим и обслужващи.

С жълто - докъде е предвидено навлизане на МПС

С жълто – маркиран е достъпът (в кафяв цвят)  предвиден за навлизане на МПС, предложен в концепцията.

2. Узаконяване на влизането с коли в парка – изместен вход до кортове Академик/Зала София – със 120 метра по-дълъг от сегашния непозволен достъп пред парк-хотел „Москва“ до паркинга с 40 места. Изместения вход и алеята до паркинга ще се превърнат в паркинг и ще въздействат върху огромна площ по продължение. Ще се наложи изработването на пътно съоръжение, което да преодолее сегашните стълби при бул. „Драган Цанков“( при пешеходната пътека). След като е позволен достъпът само на МПС със специален режим и обслужващи – те си имат път и в момента?!? 

С розово - съществуващ път. С жълто - проект-разлика 120 метра по-дълъг.

С розово – съществуващ път.
С жълто – маркиран е проект (в кафяв цвят) с 120 метра по-дълъг от съществуващия път.

Стълби

Стълби, които трябва бъдат преодоляни с много бетон и очевидно ще има нужда от сеч.

3. Узаконяване на влизането с коли в парка – изграждане на паркинг за 150 автомобила пред къпалня „Мария Луиза“ – достъпът е позволен само за МПС със специален режим и обслужващи.:

Паркинг къпалня

4. Подземен паркинг под „Капитолия“ – 400 места – скъпо съоръжение, което ако стане платено, няма да се        ползва. Не е ясно колко се ползва и подземният паркинг на метрото при метросцтанция „Стадион Васил Левски“. Средствата може да се ползват за физическа охрана и видеонаблюдение в парка.

5. Изграждане на информационен център при Капитолия – абсолютно ненужно скъпо леене на бетон за неясна сграда с неясни функции, която след провеждането на няколко „арт инсталации“ и „зелени парктики“ ще се напълни с офиси на „хубави“ фирми, пицарии, кафенета. Има безброй примери за изработване на табла за ползване на открито, на които да се сложи информация за „Зелената памет на София“.

6. Ненужен надлез над сегашния подлез на Алея „Яворов“ над бул. „Пейо Яворов“ – там има подлез или има някаква скрита идея освен очевидното харчене на пари.

7. Стрелбище зад ресторант „Виктория“.

8. Паркинг на ул.“Кирил Видински“ –  в Google maps

– не е ясно предложението. Ако се затвори улицата за паркинг ще натовари околните улици в  кв. Лозенец и бул. „Драган Цанков“.  Просто трябва да се обозначи паркирането и да не се позволява качване на колите върху разрушените тротоари/алеи (например с колчета) от двете страни на улицата, в средата ѝ  остават две ленти предостатъчни за разминаване. От ул.“Борова гора“ до Семинарията са 500 метра при 5,5-6,5 метра за паркомясто от двете страни на улицат се събират около 150-180 автомобила. До Семинарията има места за паркиране поне за 40 автомобила. В заключение: безсмислено предложение породено от явно непознаване на парк Борисова градина – при футболна среща с повече публика там паркират и сега около двеста автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *